PERSOANE INTERESATE

marți, 1 aprilie 2014

BRASS BELL: the first issue of this haiku journal- April-2014

The theme was: rain
----------------------------
Curated by Zee Zahava



sunrise on the beach-                                   zori de zi pe mal-
in your raincoat pockets                în buzunarele trenciului tău
rain  from yesterday                                      ploaie de ieri
 



"Comentariul este, cum spune Roland Barthes, un discurs îndrăgostit. Scrii despre un poem pentru că te-ai amorezat de el și vrei să-i faci o declarație de iubire. Sigur că, fiind o declarație publică, ai vrea să-i faci și pe alții să-l îndrăgească. O faci fără pic de gelozie.

Ce iubesc la asemenea poeme? Discreția. Vorbesc despre ceva intim, dar o fac doar pe departe. Dau numai de înțeles. Nu precizează nimic. Menționează doar cîteva repere: răsăritul de azi, ploaia de ieri, un adjectiv pronominal care face aluzie la un cuplu, la o pereche, fără să spună cine e el și cine e ea (în română your ar putea foarte bine să lipsească, deși, dacă ne gîndim bine, introduce o nuanță esențială în tensiunea poemului) și, în niciun caz, ce s-a întîmplat. Evident, despre vreo emoție numită sau declarată a autorului nici vorbă.

Construim (înscenăm) doar din presupuneri. Pare să fie vorba de o despărțire sau de o plecare (dacă nu chiar de ceva mai rău) – ieri au fost doi, azi e doar unul (deși ieri și azi pot fi doar metafore). Cel rămas (el sau ea) iese matinal pe plajă. Să fie o neliniște care nu-l lasă să doarmă? Caută ceva ce nu mai e?

A îmbrăcat - oare dintr-un gest de tandrețe? - haina lui (ei) de ploaie, dimineața e totuși răcoare pe plajă. Ferindu-și mîinile, le-a băgat în buzunare… Și aici a (re)întîlnit… totul.

N-aș vrea să ratez finalul și prefer să vă trimit la două poezii care vorbesc de ploaia de ieri: Danae și Dar noi?

Vreau numai să vă întreb: pe ce mizați, pe răsărit sau pe ploaie?"


Corneliu Traian Atanasiu- Romanian Haiku-Yahoo Groups
http://brassbellhaiku.blogspot.ro/ 

Un comentariu:

  1. e musai de vizualizat COMENTARIADA.RO o adevărată nouă DACIADĂ ... pe www.stops-caleidoscop.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere